Tips vid sömnproblem från Funka Olika podden

Front view of a modern bed surrounded by night tables with lamp in the bedroom at home

Ungefär åtta av tio personer med funktionsnedsättning har problem med sin sömn. Vad beror det på och vad kan man göra åt det? Podden Funka olika går igenom hur man kan lära barn att sova bättre och vad man som vuxen kan göra när man lider av sömnproblem.

Lära barn att sova på natten

Många barn med funktionsnedsättning sover dåligt, men med rätt stöd kan man lära barnet att sova bättre. Podden Funka Olika från Habilitering & Hälsa pratar med psykologen Ulrika Långh och med Jonas Bengtsson som är förälder till Sebastian, som har Asperger syndrom. Sebastian har haft stora problem med sömnen men sover idag bra.

Första steget var att göra en sömndagbok, det vill säga en kartläggning av tiderna då Sebastian sov. På så sätt fick de reda på hans sömnbehov, vilket var mindre än de trodde. Utifrån kartläggningen senarelade de sänggåendet och ändrade lite andra kvällsrutiner, säger Jonas.

Lyssna på första avsnittet Sömn 1. Att lära barn sova på natten

Sömnskola för vuxna

Åsa Larsen, arbetsterapeut på Hjärnskadecenter, har utvecklat en sömnskola för patienter med förvärvad hjärnskada. Sömnskolan är särskilt anpassad för personer som har kognitiva svårigheter.

Sömnskolan börjar med att skapa medvetenhet kring sömn. Vad sömn är bra för, hur mycket sömn man behöver och vad man kan göra för att sova bättre. Många sover dåligt på grund av oro eller inaktivitet på dagarna. Det är därför viktigt att komma iväg och göra saker, gärna fysiska aktiviteter utomhus. Det är också viktigt att ha rutiner kring sömn och sänggående, rekommenderar Åsa.

Lyssna på andra avsnittet Sömn 2. Sömnskola för vuxna

Funka olika – podden om livet med funktionsnedsättning

Funka olika är en podd om allt från diagnoser och behandlingar till relationer och hälsa. Podden vänder sig framför allt till dig som har en funktionsnedsättning och dina närstående. Med Funka olika vill vi också bidra till att nätverk och yrkesverksamma får ökad kunskap. Lyssna på personliga samtal och råd från experter.

Lyssna Funka olika – podden om livet med funktionsnedsättning

tidvis

ArabicEnglishSwedish