New Life talanger

Hur tar du hand om din kreativitet och vad gör du gärna i din fritid? Det finns olika sätt att slappna av efter en lång arbetsdag. Kolla här vilka aktiviteter väljer vi mest på personalen.

Bashar

Våran VD Bashar, har många talanger som vi skulle kunna lista i en evighet. Men vi tänkte istället fråga kollegorna om vad de tycker är Bashars främsta talanger och styrkor.

Rozalin

Vår ekonomiansvarig, Rozalin har säkert flera talanger men om du frågar hennes nära och kära om vad är Rozalin egentligen bäst på skulle de alla svara ”att laga mat”. Rozalin lagar traditionella irakiska maträtter med en sådan hög kompetens som hon kunde försörja sig som kock. När Rozalin var yngre kollade hon alltid sin mamma i köket men hon testade aldrig laga mat själv. När hon gifte sig kunde hon fortfarande inte laga mat men hon har fått lyckligtvis mycket hjälp från sin mamma, svärmor och andra familjemedlemmar.
En dag bestämde hon sig att det är dags att försöka laga mat själv och lyckades hon överraska familjen med en jättegod middag.

Hon lagar mest traditionella irakiska rätter, t ex dolma, pacha och bombar som har också blivit de mest efterfrågade rätterna bland familjemedlemmar. Att laga mat betyder mycket för Rozalin. När hon är ledsen eller har en tuff dag lyssnar hon på musik, sjunger hon och lagar något gott. Och allt blir bättre. Att laga mat betyder också sällskapet och familjekänslan till Rozalin. Maten smakar ännu bättre när man äter den med alla sina kära och nära. Att laga mat ger glädje, mycket skratt och harmoni. ❤️

Oliver

“Kameran är mitt tredje öga” – säger Oliver vår duktig och rolig administrativ assistent på kontoret. Denna är hans berättelse om fotografi som betyder verkligen mycket mer åt honom än bara en hobby.

“Jag älskar att fotografera sedan jag var liten. Jag har ett starkt minne från min konstkurs på grundskolan vid 9 års ålder när jag skapade en riktig modell av en kamera ur papper. Jag var väldigt glad och stolt över min första “kamera” och jag bad min mamma att fotografera henne med papperskameran medan hon lagade mat. Jag skaffade min första riktig kamera som var en Canon Compact med ett analogt system i 1996. Jag var den lyckligaste varelsen när jag fotograferade händelser med min familj, vänner och släktingar. Jag kunde inte fotografera saker som naturen och andra objekt eftersom det stora utbudet av filmer och deras tryck var ganska dyrt den tiden.

Jag fortsatte fotografera med denna kamera tills jag har köpt min första digitalkamera, en Nikon i 2006. Jag har utvecklat mig själv ganska mycket sedan genom att titta på utbildningar på YouTube och att öva kontinuerligt alla nyanser inom fotografi.
Sedan lyckades jag att utveckla min kamerautrustning och har tränat mig ganska mycket genom att erbjuda bröllopsfotografering på helgerna. Dessutom tar jag alltid chansen att delta på evenemang (t.ex bröllop, dop och andra familjehändelser) och att fotografera eller filma alla viktiga händelser. Så blir alla glada.

Jag skapar gärna naturbilder, porträttbilder och panoramabilder dessutom gillar jag urban och bröllopsfotografi. Ibland glömde jag nycklarna till huset eller min telefon men jag glömde aldrig min kameraväska på ryggen, min kamera på axeln och mitt stativ vid handen. Jag älskar fotografi på samma sätt som älskar min familj och mitt yrke och om jag får inte utöva fotografering i mitt liv känner en djup tomhet.

Maureen

Medan driver Maureen vår Kvalitetsavdelning och studerar på Södertörn gillar hon också att spela piano i sin fritid. 

“Att spela Piano har jag gjort sedan jag var 14 år. Jag har alltid varit intresserad av att spela och för mig är dagen inte komplett utan lite musik. Musiken som skapas när jag spelar hjälper mig att släppa av stressen, lugnar ner mig vid frustrerande situationer och håller mig glad i glada tider” – säger Maureen.

Här kan du lyssna på hur fint hon spelar 🎶

Fryal

Visste du att Fifi promenerar eller springer runt 11-12 km varje dag för länge sedan? 

Hon älskar att uppleva varje gång hur släpper man stressen efter en lång promenad. Att träna gör det gott både till kroppen och själen. Hon promenerar året runt ibland med hunden eller ensam. Hon gillar inte bara promenera utan gör hon gärna andra typer av aktiviteter såsom att simma eller styrketräning. Hon kan exempelvis göra pull-ups som bevisar att hon är verkligen en verkligen stark människa inte bara mentalt utan fysiskt också 💪

Toma

Toma älskar att läsa sedan länge sedan. Han läser varje dag och han gillar verkligen att slappna av efter en lång arbetsdag med en bra bok i badkaret. Han är på rätt spår med denna metod eftersom bara sex minuters sammanhållen läsning per dag kan minska vår stressnivå med 70 procent, enligt studier. Läsningen hjälper till att rensa tankarna och minska kroppsspänningar. Så vilka är Tomas favoritböcker?

Sluta oroa dig, börja leva av Dale Carnegie
Känner du dig orolig, osäker och lite stressad då och då? Med hjälp av den här boken kan du lösa många av dessa problem och få energi att gå vidare. Den ger dig konkreta tips på hur du kan bli av med din oro och får dig att se saker ur ett positivt perspektiv kort sagt hur du med enkla medel kan lägga oro och stress bakom dig!

Krig och fred av Leo Tolstoj
Krig och fred kan räknas till de riktigt stora verken i världslitteraturen, och romanen hör till Leo Tolstojs mest lästa och älskade verk. Tolstoj präglades av ett flammande hat mot kriget, som han kände inpå skinnet i Sevastopol under Krimkriget. Här tar han läsaren rätt in i kriget; man får följa både husarer och generaler, känna den stickande krutröken och höra kanonmullret, och man får dessutom bevittna fredsförhandlingarna mellan Napoleon och tsar Alexander. 

Lilla

The Earth without “art” is just “eh” 🌱

Vår kommunikationsansvarig, Lilla gillar att rita och måla sedan hon var liten. Först började hon med mer traditionella metoder såsom rita med blyertspennor och måla med akvarell- eller oljefärger på papperet. Några år sedan upptäckte hon en hel annan värld där hon kan skapa mer avancerade bilder digitalt. Hon har lärt sig på Komvux och i sin egen tid att måla i Adobe Photoshop och att skapa vektorbilder i Adobe Illustrator. Dessa kunskaper använder hon ofta i sitt arbete. 

“Processen att skapa något är precis som meditation. Jag gillar att sitta med bilder som kan ta upp till 4-5 timmar att skapa medan jag tömmer huvudet från stressande tankar och uppmärksammar bara en detalj i taget. Ibland lyssnar jag på musik eller en audiobok under tiden.” 

Aram

Aram arbetar för närvarande som IT tekniker på New Life Assistans AB och hjälper till så att systemet ska fungera bra. Han har stort intresse kring datorer och IT säkerhet som ger honom är riktig bra förståelse om vilka risker träffas man när surfar på Internet och hur kan man skydda sina personliga uppgifter och identitet på enklaste sättet. Aram delar sina bästa tips med er för att ni ska kunna undvika att bli hackas eller attackeras. 

Dags att höja din personliga it-säkerhet? Här är fem tips som håller dig bättre skyddad.

1. Använd alltid en VPN 
Det finns alltid en risk att någon snokar på dig, och lämnar dig sårbar för listiga attacker.
2. Öka säkerheten på alla dina konton 
Det är lika viktigt som någonsin att ha många, långa och komplicerade lösenord, men det räcker inte hela vägen. Vill du känna dig säker bör du skaffa tvåstegs- eller tvåfaktors inloggning på alla konton där det går.
3. Använd ett antivirusprogram och håll det uppdaterat 
4. Öppna inte misstänkta bifogade filer och klicka inte på ovanliga länkar i meddelanden.
5. Håll er uppdaterade om vad som händer i omvärlden 🌍

Rowida

Tycker du att röra kroppen, att träna och att skapa sällskap med andra är viktiga saker i livet? Så låt vara inspirerad av vår Kundansvarig, Rowida som engagerar sig i volontärarbetet på Kärlek och glädje kyrkogruppen och håller livet balanserat genom att träna regelbundet. 
”Träning har varit ganska viktigt för mig sedan jag var liten. Jag hittar alltid möjlighet att röra kroppen oavsett säsongen eller hur mycket fritid jag har. Jag gillar många typer av rörelse men mina favoritaktiviteter har varit zumba och badminton under senaste tiderna. Jag älskar zumba eftersom det skapar en rolig energi i gruppen medan rör hela kroppen. Dessutom älskar jag spela badminton ute när vädret är fint. 

När man tränar blir man friskare både fysiskt och mentalt. Dessutom träningen skapar bra sällskapet och ger glädje till alla. Därför tycker jag att det är viktigt att inspirera andra att börja träna på det sättet som man kan. Förutom träningen har jag en annan passion såsom att hjälpa de som behöver. Jag leder en kyrkogrupp som heter Kärlek och glädje som skapar träffar till familjer med handikappade barn eller familjemedlemmar regelbundet. När träffas alla anhöriga och familjemedlemmar skapar vi roliga aktiviteter tillsammans. Till exempel har vi en morgonrörelse när vi tränar tillsammans på musik. Vi ofta lyssnar på en saga från Bibeln, diskuterar viktiga frågor och delar mat tillsammans. Vi har också massa med lek t.ex. bowling eller hatten. Vi firar Påsk, Jul och medlemmarnas födelsedagar varje år. 

I år har det varit lite okonventionellt pga Corona så vi måste träffa digitalt men vi hoppas att snart kan vi fortsätta våra trevliga aktiviteter som vanligt. Denna grupp är verkligen viktigt för mig eftersom jag träffas med många roliga människor och varje möte skapar en sådan familjekänsla som är kul att ha i mitt liv.” Är du intresserad att gå med i gruppen? Här hittar du deras FB grupp: https://www.facebook.com/groups/johanneskyrkan

Har du frågor eller funderingar?

Ring eller besök oss redan idag!