Högre lön för personliga assistenter

hands of international people making fist bump

Regeringen bryter trenden med låga höjningar av schablonersättningen för personlig assistans. I budgetpropositionen för 2021 räknas timschablonen upp med 3,5 procent till 315 kronor, skriver Sveriges Radio.

I statsbudgeten för 2021 finns en höjning med 3,5 procent. Det har januaripartierna kommit överens om, berättar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Assistenterna har i många år knappt haft en löneökning som motsvarar löneökningen på marknaden. Därför är detta en unik höjning.

Nyamko Sabuni

Den som har rätt till assistans enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, får själv välja vilken assistent som han eller hon vill anställa och dirigera pengarna dit. I dag är drygt 70 procent av assistenterna anställda av privata företag eller kooperativ. Resten är kommunalt anställda.

”Underfinansierat i sju år”

– Det är långtifrån tillräckligt för att reparera skadan som de senaste sju årens underfinansiering av den personliga assistansen har inneburit, säger Henrik Petrén, branschansvarig för personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO.

– Om uppräkningen hade följt den allmänna löneutvecklingen skulle assistansersättningen för 2021 istället ha legat på drygt 335 kronor. Det saknas alltså fortfarande ungefär 20 kronor. Vi kommer självklart inte att släppa frågan, säger Henrik Petrén.

Regeringen beslutar varje år

Det är regeringen som varje år fattar beslut om schablonen för vad personlig assistans får kosta per timme.

Hur pengarna sedan ska användas bestäms av den enskilde som är berättigad till assistans. Schablonersättningen ska inte bara täcka lön och arbetsgivaravgifter utan även kostnader för utbildning, arbetsmiljö etcetera.

Nyamko Sabuni lovar att åtminstone försöka förhindra ny eftersläpning av assistansersättningen framöver.

– Vår ambition är de kommande åren fortsätta upprätthålla denna schablon på den höga nivån, säger hon.

Missa inte våra aktiviteter och nyheter! Följ oss på sociala medier

tidvis

ArabicEnglishSwedish